Hjärntrötthet kan lindras med yoga och meditation

Yoga och meditation kan hjälpa patienter som drabbats av extrem hjärntrötthet. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin. Studien visar att mindfulness kan bli en viktig pusselbit i behandlingen av patienter som lider av svår mental uttröttbarhet efter skallskada eller stroke.

– Vi är överraskade över resultatet. Trötthet och stress minskade markant och vi såg en signifikant förbättring under bara åtta veckor”. Det säger Birgitta Johansson, specialist i neuropsykologi i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Personer som drabbas av hjärnskada till följd av kraftigt våld mot huvudet eller en stroke drabbas ofta av så kallad hjärntrötthet. Detta kan visa sig som svårigheter att ta egna initiativ, sömnproblem, gråtmildhet och ljus- och ljudkänslighet. Hittills har det inte funnits någon bra behandling.

I studien medverkar förutom Birgitta Johansson, som är fil.dr och specialist i neuropsykologi, även Lars Rönnbäck, professor och överläkare i neurologi vid Sahlgrenska akademin och Helena Bjuhr, psykolog och lärare i mindfulness.

Läs mer på Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitets webb 

Om diagnos och behandling vid hjärnskakning och stroke/slaganfall/hjärninfarkt läs mer i Medicinboken här på Privatmedicin.se

Lämna en kommentar

Villkor

Genom att posta en kommentar godkänner du nedanstående villkor.
1. Visa alltid god ton när du postar på sidan
2. Respektera att alla inte tycker lika och håll en trevlig ton i inläggen
3. Undvik att posta privat information t.ex. kontaktuppgifter

Det namn som du anger visas publikt på sidan i samband med visning av din kommentar.